Van kwaal tot erger

Schermafbeelding 2016-07-10 om 15.43.30Misschien herken je het. Dat je hier en daar een kwaaltje ervaart. Niet langdurig, niet al te heftig, maar toch wel degelijk storend. Een opgezette buik alsof hij vol met lucht zit, verkoudheid die langer aanhoudt dan vroeger, tintelingen in je handen en voeten of een hoofdpijn die regelmatig terug komt. De veertig gepasseerd? Welkom in de wereld van de eerste kwaaltjes. Die zeker te weten zal uitmonden in de wereld van de chronische ziektes. Als je er niets aan doet.

Eergisteren viel ik flauw. Midden op straat waar ik stond te praten -met mijn fiets in de hand. Het was een bijzondere ervaring op zich, niet heel vervelend en gelukkig zonder al teveel schade omdat mijn gesprekspartner mij nog enigszins wist tegen te houden. Het gekke aan dit voorval was dat de duizeligheid na de val maar niet weg trok. Dat gebeurde pas nadat ik een tweede keer had overgegeven en mijn hele ontbijt eruit was gewerkt. Mijn huisarts hield het op een combinatie van mijn lage bloeddruk (100 over 60) met de extra bloedtoevoer naar mijn maag vanwege de moeite met het verteren van mijn ontbijt.

Zeewier allergie?
Nu was mijn ontbijt geen alledaagse kost geweest. Ik had zeewier gegeten. En niet een beetje ook. Ik had twee bakjes van de AH verorberd. Op zich zou dat geen probleem moeten zijn maar dat was het toch. Zoekend op zeewier en flauwvallen vond ik online enkele artikelen waarin gesproken wordt van een zeewier allergie. Oh, een zeewier allergie, dat zou wel kunnen kloppen. Maarre, hoe kom ik daar dan aan?

Allergie voor poezen?
Het toeval wil dat ik ook al een tijdje een soort van allergie ervaar van een aanloop- kat. Lieve witte kater die, sinds hij hier te eten krijgt, af en toe binnen komt lopen (natuurlijk) en op de hocker een dutje doet of wat rondloopt totdat hij wat strelingen krijgt. Laat het dagelijks tien minuten zijn dat hij binnen is. Minimaal en tegelijkertijd voldoende om mijn neus en keel te irriteren. Ik nies, produceer slijm in mijn neus en ervaar tegelijkertijd een droge keel die enigszins dicht zit met daarbij het gevoel alsof er een haartje in klem zit.
Allergie voor poezen? Hoe kom ik dáár dan plotseling aan?

Van kwaal tot erger
En belangrijker nog, hebben die twee voorvallen misschien met elkaar te maken? Ik denk van wel. En dat idee heb ik doordat ik heb geleerd dat chronische ontstekingen zich ook kunnen uiten middels een allergie. Een allergie is namelijk in feite een ontsteking. Een allergie is een vorm waarbij een allergeen (de stof die de allergie oproept) de welbekende druppel is. Je lijf heeft bij het ontstaan van een allergie al tijden last van (door jou onopgemerkte) ontstekingen en heeft nu een kantelpunt bereikt. Het immuunsysteem is dusdanig geïrriteerd of verward, dat het nu groter geschut inzet om het lijf te beschermen. Dat moment is als van de wereld van de kwaaltjes overgaan naar de wereld van de chronische ziektes. Tenminste, als je de oorzaak niet aanpakt. En die oorzaak zijn niet de zeewier en de kat weet je nu. De oorzaak zijn de onopgemerkte chronische ontstekingen, ook wel laaggradige ontsteking genoemd.

Heb ik ook….?
Heb ik ook van die laaggradige ontstekingen, vraag je je misschien af. Laat me een wedervraag stellen. Heb jij last van kwaaltjes? Dan heb je waarschijnlijk ook laaggradige ontstekingen. Hier is een lijst van symptomen die bijna met zekerheid met laaggradige ontstekingen te maken hebben*:

Allergieën: ademhalings-, voedings- en contact-allergieën
Botten: Orthopedische arthritits en auto-immuunarthritits zoals reumatoide arthritis
Kankers
Hart: Cardiovasculaire coronaire problemen, myocarditis, phlebitis, hoge bloeddruk
Tandproblemen, gingivitis, periodontal ziektes
Endocrien (hormonaal): Diabetes, thyroiditis, obesitas
KNO (keelneusoor/oog): Oog- conjunctivitis, Uvitis. Otitis, (oor) Sinusitis (Sinus), Pharyngitis (keel)
Gastro-intestinaal: Gastritis, Esophagitis, IBS, Chrohns, Colitis Ulcerosa, diverticulitis
Infecties: griep, verkoudheden, Hepatitis C, HIV
Longen: Bronchitis, asthma, COPD
Neurologisch: Alzheimer, Parkinson, dementie
Huid: eczeem, acne, psoriasis, dermatitis
Letsels: Tendonitis, Bursitis, botbreuken

Itis
Itis aan het eind van een woord staat gewoonweg voor ontsteking. De reguliere behandelaars hebben er meer dan 200 (!) geclassificeerd. En die ingedeeld in een aantal groepen die door ‘specialisten’ worden behandeld. Als je bijvoorbeeld rode ogen hebt, geeft de oogarts je oogdruppes en als je brandend maagzuur hebt, geeft de internist je zuurremmer. Als je vervolgens pijnlijke darmkrampen krijgt, geeft de darmspecialist je steroïden. En de eczeem die opkomt wordt door de huidarts met een hormoonzalf…. En al deze kwalen zijn symptomen. Van, je raadt het al, ontstekingen. Wat de ‘specialisten’ dus doen, is symptomen onderdrukken. Sommigen van hen zullen je je adviseren om een allergie test te doen of om een allergeen uit je omgeving te weren. Maar wie van deze ‘specialisten’ licht je voor over de onderliggende oorzaak van het probleem?

Toxisch spul
Wat is dan de onderliggende oorzaak en belangrijker nog, hoe kan ik die ontstekingen te lijf gaan?
Heb je even….? ;))

Ik schreef er al eerder over, zie mijn blog Rara, wie ben ik. Een belangrijke factor lijkt de hoeveelheid toxische stoffen te zijn die we vandaag de dag binnen krijgen. En die stoppen we niet alleen in onze mond, die smeren of sprayen we op onze huid en die ademen we ook in. Om even terug te komen op mijn eigen ervaringen van de afgelopen week, ik denk dat ik in mijn huidige woning veel meer toxisch spul inadem dan in mijn vorige woonhuizen. Sinds een jaar woon ik in een betonnen huis waar ik de vloeren met betonverf heb behandeld. In mijn vorige woning had ik bamboe op de vloer, waterdragende verf, leem op de muren. En de constructie was van steen en hout, heel ander verhaal dus. Door te verhuizen woon ik in een andere omgeving waar ook eventueel meer pollen en zaden in de lucht kunnen zitten -en meer loslopende katten- die me irriteren.

De dam begeeft het
Met het oplopen van je leeftijd neemt ook de kracht van je immuunsysteem af waardoor cellen eerder zullen dysfunctioneren. Net als dat een dijk een bepaalde hoeveelheid water kan stoppen, heeft elke cel een ‘dam’ die een bepaalde hoeveelheid ontsteking kan tegenhouden. Als zich teveel ontsteking ophoopt, ontstaat schade: pijn, orgaan insufficiëntie, opgezwollen amandelen, poliepen, noem maar op. Het is dus zaak om de triggers te verminderen: toxische stoffen, verkeerde voeding en stress -om een paar belangrijke te noemen. Okay en dan belanden we nu zeker in het verhaal dat we suiker moeten skippen, geen brood meer mogen en de alcohol moeten laten staan…

Allersimpelste DIY
Voor alledrie is wat te zeggen. Alleen zou ik willen pleiten voor een andere aanpak, een regelmatige detox. Die zijn er in alle soorten en maten. De allersimpelste die ik je kan aanraden is om ’s ochtends tien minuten extra uit te trekken voor je mondreiniging. Je gaat niet alleen je tanden poetsen maar je hele mond, inclusief je tong. Waarom? Omdat je via je mondslijmvlies gifstoffen kunt verwijderen. Van olijfolie is het bekend dat het van nature bacterieën en gifstoffen aantrekt (een reden om nooit niet- biologische oijfolie te gebruiken!) dus als je daarmee zo’n 10 minuten je mond in de ochtend spoelt, trek je gifstoffen uit je lijf. Gewoon lekker door je mond laten rollen, duwen, zuigen. Na die 10 minuten NIET doorslikken maar uitspugen en je mond met lauw water naspoelen -en uitspugen. Als je daarna dan nog met een tongschraper je tong reinigt, doe je je licham een groot plezier. Daarvoor schraap je twee keer aan beide zijden over je tong (nee niet boven en onderkant maar links en rechts). Na elke keer schraapsel even met water afspoelen.

Minder gif, minder kwaaltjes
Bruce Fife schreef een boek over oil pulling waarin hij schrijft dat er talloze ziektes mee te verbeteren zijn: hoofdpijn en migraine, tandpijn, eczeem, opvliegers, allergieën, bronchitis, trombose, PMS, spijsverteringsklachten en maagzweren, darmen, hart, nieren, longen, lever en bloed, hormonale balans, acné, gevoelige tanden, ontstoken en/of bloedend tandvlees. Dat is welhaast ongelooflijk, een verbetering van zoveel kwalen! Jij weet inmiddels waardoor dat kan. Minder gif in je lijf betekent minder laaggradige ontstekingen en minder kwaaltjes.

Je begrijpt wat ik inmiddels heb gedaan. Nee, NIET de kat weggejaagd. Wél een tongschraper gekocht en een flesje biologische olijfolie op de badkamer gezet.

* uit: Inflammation nation van dr. Sunil Pai, een interessant en bijdetijds boek over chronische ontstekingen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: