Rara, wie ben ik?

Schermafbeelding 2016-06-21 om 14.49.38

IK BEN ONZICHTBAAR BIJ DE MEESTE MEDISCHE TESTS, GEEF GEEN DIRECTE KLACHTEN MAAR STA AAN DE WIEG VAN DE MEESTE CHRONISCHE ZIEKTES. RARA, WIE BEN IK?

Op een cover van Time magazine uit 2004 (!) staat de kop THE SECRET KILLER, de verrassende link tussen ontsteking en hartfalen, kanker, Alzheimer en andere ziektes. Het artikel gaat in op de boosdoener in de vraag bovenaan dit artikel. Het antwoord is de stille ontsteking, ook wel laaggradige ontsteking genoemd.

“Oh, maar die heb ik niet”, antwoordde een vriend toe ik hem er iets over vertelde. Dat is misschien ook jouw eerste reactie, die heb ik niet! Logisch, want we hebben geleerd dat een ontsteking een acute reactie van het lijf is met roodheid, hitte, zwelling en soms pijn. Maar er is nog een vorm van ontsteking en helaas kan ik je vertellen dat het erg waarschijnlijk is dat jij daar ook last van hebt.
Of misschien heb jíj er nog geen last van, maar je lichaam van binnen wel.

Gaat 10 tot 15 jaar ‘goed’
Het kenmerk van de stille ontsteking is dat het zijn werk stil doet. Het kan tien, vijftien jaar duren voordat de schade groot genoeg is om je met een ziekte op te zadelen. Huidklachten, Alzheimer, Parkinson, reuma, kanker, metabool syndroom, obesitas, depressie, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, onduidelijke pijnklachten…. zal ik nog even doorgaan? Een ontsteking van binnen begint op dezelfde manier als een ontsteking van buiten, zeg bij een flinke schaafwond. Je immuunsysteem inspecteert elke stof die het lichaam binnen komt en opent vervolgens de aanval als het die stof als lichaamsvreemd of schadelijk beoordeelt.

Veroorzakers
Een ontsteking is een heftige reactie van het immuunsysteem en is bedoeld voor een snelle, effectieve manier om een negatief effect te neutraliseren. Als er nu regelmatig of zelfs continu stoffen binnen komen die schadelijk zijn, wordt die ontstekingsreactie chronisch en hebben we een stille ontsteking onder de leden. De volgende lijst laat zien wat allemaal ontstekingen kan veroorzaken. Kijk maar eens waar jouw risico’s zitten:

• Teveel omega 6 (in de meeste dierlijke producten en industriële plantaardige olie (maisolie, zonnebloemolie, raapzaadolie, pinda- en sesamolie, halvarine, margarine)
• Teveel archidonzuur (in dierlijke producten en pinda’s -natuurlijk ook arachide olie)
• Teveel gluten (bepaalde stoffen in granen kunnnen onze darmwand beschadigen waardoor we overgevoelig worden en er allergieën en auto-immuunziektes zelfs ontstaan
• Teveel suiker (insuline, nodig om suiker naat de cellen te brengen, stimuleert ontstekingsreacties)
• Te weinig beweging (de afvoer van afvalstoffen gaat trager en trager)
• Te weinig noodzakelijke voedingsstoffen (vitamines, anti- oxidanten, mineralen…)
• Teveel buikvet
• Teveel gifstoffen (medicijnen, zware metalen, autodampen, verfdampen, insecticiden, e-nummers, onkruidverdelgers)
• Genetisch gemanipuleerde (GMO) voedingsmiddelen (immuunsysteem herkent het voedsel niet en reageert)

Quick fix
Teveel van dit lijstje en een jarenlange blootsteling roept geheid een chronische ziekte op. Je begrijpt dat zo’n ziekte dan niet in 1 of 2 dagen te verhelpen is. Al zou je dat misschien wel het allerliefst wilen. Je bent niet de enige. (Eerlijk toegegeven, dat zou ik ook wel willen.) Velen bezoeken daarom hun huisarts voor een oplossing, liefst een snelle. Die huisarts komt dan meestal met pillen aanzetten: zuurremmers, ontstekingsremmers, hormoonzalf, anti- jeuk of zelfs verdovende middelen. Maar er bestaat geen quick fix. Er is op die manier alleen een snelle route naar nog meer ellende. Want er is geen enkel medicijn zonder giftige stoffen. En die, dat hebben we net gezien, leiden juist tot een volgende ontstekingsreactie.

Chronische aanpassingen
Ga er maar van uit dat ook jij een stille ontsteking met je meedraagt. Misschien heeft die zich nog niet naar buiten toe gemanifesteerd, misschien heb je al langer een bepaald ziektebeeld. Waar je ook staat, je kunt kleine stappen maken om de situatie te fiksen. Geen quick fix, maar hier en daar een kleine chronische aanpassing van je lifestyle, om maar eens mee te beginnen. Alles helpt. Kijk nog maar eens naar het lijstje en verander het teveel in minder en het te weinig in meer.

Ja maar, hoeveel moet het dan zijn, denk je misschien? Dat laat ik helemaal aan jou over. Misschien kies je voor een dag graanloos eten, misschien voor één maaltijd per dag zonder suiker, misschien stop je volgende week met het eten van vlees. Ik wil je wel op weg helpen met een vraag. Wat is jouw grootste uitdaging om hier iets mee te doen? Wat houdt je tegen of wat zet je juist in beweging? Je reactie is hieronder van harte welkom!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: