Welkom in de toekomst. Waar gezondheid niet meer uit een pil komt.

koorddanser

Welkom in de toekomst. In de toekomst geeft een waarlijk arts geen medicijnen. Hij zal zijn patiënten interesseeren in het menselijke bouwwerk, in goede voeding en in oorzaak en gevolg van ziektes. Wat een goed arts zeker ook te doen staat, is samenwerken met anderen die inzicht kunnen geven in waarom we dingen doen en waarom we dingen niet doen. Want één ding is zeker. Weten is niet genoeg. De toekomst vraagt om actie.

De tijd is voorbij dat gezondheid uit een pilletje kwam. Of beter gezegd, dat we dat geloofden. Wie zich in de cijfers verdiept, leert dat maar verdomd weinig mensen werkelijk genezen van alle medicijnen die ze krijgen. Meestal werkt het zo dat een geneesmiddel een kwaal een tijdje onderdrukt. Vervolgens komt er ergens anders een andere kwaal opzetten. Het lichaam probeert zo opnieuw evenwicht te vinden. Daarbij zorgt het medicijn vaak voor nieuwe schade in het lichaam, wat ook nog eens andere kwalen oproept.

Over 25 jaar pas ziek, oh…
Maar wat dacht je van het feit dat er steeds meer ziektes komen? De vooruitgang brengt niet alleen maar zonneschijn… We moeten dus echt zelf actie ondernemen. Zo niet, dan is de kans erg klein dat je over 25 jaar geen diabetes hebt, geen kanker of geen artrose. Weet dat tegen die tijd 1 op de 2 mensen diabetes heeft, 1 op de 2 mannen en 1 op de 3 vrouwen kanker en 1 op de 10 mensen artrose (bij benadering). Oh, over 25 jaar pas, denk je misschien. Maar is het je niet opgevallen dat bepaalde ziektes steeds vroeger voorkomen? Hartfalen bij dertigers, diabetes bij tieners, allergieën bij kleuters, kanker bij veertigers. Onze houdbaarheid lijkt veel korter te worden. Daarom moeten we nu beginnen.

Toast met gorgonzola
Ik weet dat bijna niemand begint met gezond leven als er niet een ziektebeeld is. Dat verbaast me niet zo, want als het niet je ding is, wint een toastje met gorgonzola het al snel van een stuk komkommer. Wat me wél verbaast is dat er veel zieke mensen zijn die geen aandrang voelen om gezond te gaan doen. En waar mijn pet van af valt, is het feit dat mensen die richting dood bewegen nauwelijks of geen gezondmakende veranderingen in hun leven aanbrengen. Hoe kan dat nou. Niemand wil toch dood? Of….? In de afgelopen weken heb ik drie kennissen met kanker aangeboden om aanvullende informatie te geven die hen bij hun keuze in behandeling zou sterken. Wat denk je? Alledrie hebben ze mijn aanbod afgeslagen. Alledrie kiezen voor de chemo en bestralingsbehandeling van hun arts. En mogelijk zijn alledrie, in elk geval twee van hen, op de hoogte van de kankerverwekkende (!) eigenschappen van hun gekozen behandeling.

Hoe graag blijf je in leven?
Hoe zwaar valt het leven je? Hoe graag blijf je in leven? Ik kende een lieve vrouw die geveld werd door kanker. Ze had een bijna- dood ervaring maar krabbelde toch weer op. Maar sinds die ervaring, waarin ze volgens haar zeggen een zo ongelooflijke ontspanning en alles-is-goed-gevoel had ervaren, vond ze het leven echt niet meer zo geweldig. Dat had ze daarvoor ook al niet gevonden maar nu was dat gevoel nog versterkt. Het hoefde allemaal niet meer voor haar. Binnen twee jaar had ze opnieuw kanker en stierf snel na haar nieuwe diagnose. Zouden die drie kennissen van me in eenzelfde soort situatie zitten?

Je beste jaren
Zeg nou zelf, als je richting zestig loopt, je kinderen de deur uit zijn en je je leven gaat ‘afbouwen’ richting pensioen, wat trekt je dan nog werkelijk? Je huis, je ega, jullie twee auto’s en je volgende vakantie naar de volgende azuurblauwe zee staan natuurlijk nog altijd op het programma. Maar je weet dat je beste jaren erop zitten, je weet dat er alleen nog meer van hetzelfde komt -of dat denk in elk geval-, waarom zou je dan de moeite doen? Als een gek groene groentes gaan eten, je koffie schrappen omdat je geen melk meer mag, twee keer per dag een juice maken, duur amandelmeel kopen, rauwe taarten fabriceren, vegetarisch eten omdat vlees en vis je ontstekingen bezorgen. Is het leven wat je nog te wachten staat, dat wel waard?

Je motief
Kun je je voorstellen dat je op het moment dat je zo’n verpletterende diagnose krijgt, de moed je in de schoenen zinkt? Er is wel een heel krachtig motief nodig om je tegen zo’n diagnose te wapenen. Ken je het verhaal van de vader die zijn kleinkind nog wilde zien? Hij zou volgens de arts binnen twee maanden sterven maar leefde tot zijn kleinzoon vijf maanden later geboren werd. En vervolgens tot een volgende kleinzoon geboren werd en zo tot acht keinkinderen toe -hij had zelf vijf kinderen en steeds was er weer eentje zwanger. Maar dat is niet voor ieder weggelegd. Hoeveel mensen krijgen nooit meer het gewicht van hun schouders als de oncoloog vertelt dat ze nog zes maanden te leven hebben?

Genoeg om te redden
Zes maanden! Dat is genoeg om je lijf een geweldig gezonde boost te geven! Dat blijkt vaak genoeg om het te redden. Áls je er volledig voor gaat. Blijft de belangrijkste vraag over, waar ga je voor?

In welke categorie denk jij dat je thuis hoort? In die die zijn leven rigoreus richting gezondheid wendt? Ik zou er niets om willen verwedden. Ik denk dat het een heel dunne lijn is die je op zo’n moment naar het leven leidt. Als je niet zo van koorddansen houdt, zou ik het zekere voor het onzekere nemen. Je kunt in de toekomst voorkomen dat je in het midden van je leven een dergelijke verpletterende diagnose krijgt.

De toekomst is nu
Zou je hem niet twintig jaar willen opschuiven? Dat kan. Hou zelf een vinger aan de pols: Eet gezonder -lees meer groenten en fruit. Laat meten of je vitaminen- en mineralen peil in orde is (bij een complementair arts of therapeut). Beweeg dagelijks. Schenk aandacht aan je beginnende kwaaltjes. En ja, daar is een bolle buik en 15 kilo overgewicht er ook een van! De toekomst is nu. Welkom in de toekomst waar gezondheid niet meer uit een pil komt maar uit je eigen gezonde beslissingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: